Stel je voor: je moeder is jaren geleden begraven in Horst aan de Maas. Nu, na het overlijden van je vader, wil je als familie beiden samenbrengen – bijvoorbeeld door hen samen te cremeren. Een mooi, liefdevol idee. Maar wat velen niet weten: zelfs als directe nabestaande kun je dit niet zomaar realiseren.
In de gemeenten Horst aan de Maas, Venlo, Venray en Peel en Maas gelden namelijk specifieke regels rondom opgravingen, en die kunnen van elkaar verschillen. Eén ding hebben ze wel gemeen: het is een juridisch proces waar tijd, zorgvuldigheid én mogelijke bezwaren bij komen kijken.
Vergunning: niet vanzelfsprekend
Voor een opgraving is altijd een vergunning nodig van de burgemeester van de betreffende gemeente. Dit geldt óók als je als kind of partner van de overledene een verzoek indient. Het indienen van zo'n aanvraag betekent dat de gemeente het verzoek zes weken ter inzage legt.
In die zes weken kan iedere belanghebbende bezwaar maken tegen de opgraving. Dit is vaak een verrassing voor families, die in de veronderstelling zijn dat zoiets een privézaak is. Toch kunnen derden – zoals een verre verwant, een ex-partner of zelfs een buurtbewoner – hun bezwaren kenbaar maken. En dat kan gevolgen hebben voor het verloop van de procedure.
Een pijnlijke realiteit
We begrijpen hoe wrang dat kan voelen. Het idee dat iemand bezwaar kan maken tegen jouw wens om je ouders samen te brengen – een beslissing uit liefde en verbondenheid – schuurt. Het voelt bureaucratisch, en soms zelfs onmenselijk.
Maar dit proces is bedoeld om zorgvuldig met ieders rechten om te gaan. Toch zou je kunnen afvragen: moet er niet meer vertrouwen zijn in de beslissingen van een directe familie?
Verschillen tussen gemeenten
Hoewel de landelijke wet (Wet op de lijkbezorging) het kader biedt, zijn de praktische uitwerkingen per gemeente anders. Zo kan de termijn waarin een beslissing wordt genomen verschillen, of de manier waarop bezwaar wordt afgehandeld. In Venray werkt men net iets anders dan in Peel en Maas, en wat in Venlo mogelijk is, kan in Horst aan de Maas op meer weerstand stuiten.
Daarom is het belangrijk om vroegtijdig contact op te nemen met de gemeente en eventueel een uitvaartbegeleider die ervaring heeft met deze procedures.
Samen het pad bewandelen
Een opgraving aanvragen is een emotionele stap, maar ook een formele. Laat je goed informeren, en schrik niet van de regels die op je pad komen. Ze zijn er niet om tegen te werken, maar om zorgvuldigheid te waarborgen. En toch... het is goed dat we er vragen bij blijven stellen.
Bij elke stap die je zet – of het nu om een opgraving gaat of een nieuwe uitvaartwens – is het fijn om iemand naast je te hebben die begrijpt wat er speelt.
Neem op tijd contact op
Als je overweegt een dierbare op te laten graven, bijvoorbeeld om samen bij te zetten of te cremeren, neem dan op tijd contact op met een uitvaartbegeleider of de gemeente. Zo voorkom je verrassingen en weet je waar je aan toe bent.
Bij Bob Noten Uitvaartbegeleiding zien we het als onze taak om je hierin eerlijk, rustig en deskundig te begeleiden. We nemen de tijd om uit te leggen wat er mogelijk is, welke regels gelden in jouw gemeente en hoe je op een respectvolle manier dit proces kunt doorlopen.
Soms is afscheid nemen niet iets van één moment, maar een hernieuwde reis. Dan is het fijn om iemand naast je te hebben die weet hoe die weg gelopen moet worden.
Wil je meer weten over dit onderwerp of hulp bij een opgravingsaanvraag? Bel of mail ons dan voor een afspraak. Dit kan via: info@bobnoten.nl of bel met 077-3361314.
Lees ook deze blog over opgraven.