Meld 24/7 overlijden
077 366 13 14
Menu
Wat gebeurt er met je sociale media als je er straks niet meer bent?

We zetten vaak ons hele leven online en delen alles wat we doen. We denken daarbij liever aan de leuke dingen van het leven dan aan de dood; logisch. Maar als jij er (plots) niet meer bent, blijven je socials doorleven. Je Facebook-profiel blijft vrolijk verjaardagen melden, LinkedIn suggereert je nog als “iemand die je misschien kent” en op Instagram blijf je lachen op foto’s alsof de tijd is stilgezet.

Voor nabestaanden kan dat confronterend zijn. Gelukkig kun je nu al dingen regelen om het straks voor je dierbaren makkelijker te maken. In deze blog leggen we uit wat er gebeurt met je social media na overlijden én geven we tips om je digitale erfenis goed achter te laten.

Facebook: van profiel naar herdenkingspagina

Facebook biedt de mogelijkheid om een profiel om te zetten naar een herdenkingspagina. Dat betekent dat jouw profiel blijft bestaan, maar met de vermelding ‘Ter nagedachtenis aan’. Mensen kunnen dan nog berichten achterlaten of herinneringen delen, maar niemand kan zich meer aanmelden of inloggen op jouw naam.

Instagram: herinneren in beeld

Ook Instagram (onderdeel van Meta) biedt de optie voor een herdenkingsstatus. Het account wordt bevroren: je foto’s blijven zichtbaar, maar niemand kan meer iets aanpassen of posten. Wil je liever dat het account verdwijnt? Dan moeten nabestaanden daar een verzoek voor indienen — mét overlijdensakte.

LinkedIn: professioneel afscheid

LinkedIn heeft geen gedenkstatus. Als iemand overlijdt, kunnen naasten het account laten verwijderen via dit formulier. Je verdwijnt dan volledig van het platform. Dat is meestal wenselijk, zeker omdat je zakelijke netwerk er vaak geen weet van heeft.

X (Twitter), TikTok & anderen

Op platformen zoals X (voorheen Twitter), Snapchat of TikTok is het beleid minder duidelijk. Nabestaanden kunnen contact opnemen om accounts te laten verwijderen, maar dat verloopt lang niet altijd soepel. Ze vragen vaak officiële documenten en reageren niet altijd even snel.

Tips om je digitale nalatenschap nu al te regelen

We maken bij leven tientallen social media accounts aan, instaleren betaalde apps en streamingsdiensten maar denken zelden na over wat ermee moet gebeuren als we er niet meer zijn. Toch is het handig om daar even bij stil te staan. Hier een paar simpele stappen:

1. Leg je wensen vast

Schrijf op wat je wil: moeten je socials blijven bestaan? Of liever alles weg? Zet het in je testament of laat het iemand weten. Of noteer het in ons “Persoonlijk Wensenboekje”. Dat geldt ook voor je betaalde apps en online streamingsdiensten en abonnementen.

2. Wijs een digitaal contactpersoon aan

Facebook en Google bieden de optie om bij leven iemand aan te wijzen die je account mag beheren of verwijderen als je er niet meer bent. Klik op de link voor meer info over dit onderwerp.

3. Gebruik een wachtwoordkluis

Tools zoals LastPass, Bitwarden of 1Password slaan je inloggegevens veilig op. Je kunt een vertrouwenspersoon toegang geven als jij er niet meer bent. Je kunt daarin ook je betaalde apps en digitale abonnementen (met inloggegevens) beheren die opgezegd moeten worden als je er niet meer bent.

4. Bespreek het

Misschien wel de belangrijkste: praat erover. Het is geen gezellig onderwerp, maar het voorkomt onduidelijkheid en gedoe achteraf.

Je sociale media zijn een soort dagboek van je leven — vol herinneringen, mijlpalen en momenten. Hoe mooi is het als je zelf kunt bepalen wat daarmee gebeurt als je er niet meer bent? Door het nu te regelen, geef je je nabestaanden rust én regie. En dat is misschien wel het grootste cadeau dat je kunt achterlaten. Ze hebben het dan al moeilijk genoeg!

Klik om bestand te openen