Meld 24/7 overlijden
077 366 13 14
Menu
Wat doe ik aan?

“Wat doe ik aan?”

In korte tijd kregen wij twee keer de vraag welke kleding doe je aan bij een uitvaart? Een zwarte rok, strak in het pak, donker colbert of een hoedje met een zwarte sluier?

Als je voor de kledingkast staat zal bovenstaande vraag best eens innerlijke probleempjes kunnen veroorzaken. In aanloop naar de uitvaart toe stellen nabestaanden zich regelmatig deze vraag. 

In de wereld van de uitvaart zijn er natuurlijk ook protocollen omtrent de kleding.

Ik citeer uit een lesboek omtrent protocollen en etiquette rondom uitvaart (ja mensen, dat bestaat echt!): ”Het algemene kleding protocol rondom een uitvaart is sober en stijlvol.” Tsja, kun je iets met deze informatie? Nee, het blijft een lastig issue. Wat is sober? Wat is stijlvol? 

Naar mijn idee gaat het erom dat je jezelf prettig voelt in de kleding die je draagt. De dag van de uitvaart is al zwaar genoeg. Waarom zou je jezelf in een te strakke broek of te los zittend jasje hijsen? Als je de hele dag bezig bent met je kleding is er iets niet goed gegaan.

Trek gewoon aan waar je je prettig bij voelt! Zoals met zoveel gelegenheden, kleed je zoals je bent en zoals je jezelf op dat moment voelt. Draag uit wie je bent en blijf vooral jezelf.

Al is een clownspak met de bijbehorende kleurtjes op het gezicht wellicht net een stapje te ver... Alhoewel: in carnavalstijd een fervent carnavalsvierder moeten wegbrengen en dan allemaal verkleed komen...waarom niet?

Bob

Klik om bestand te openen