Meld 24/7 overlijden
077 366 13 14
Menu
Wegwijs in uitvaartverzekeringen

Regelmatig krijgen we de vraag: “Welke uitvaartverzekering kan ik het beste afsluiten?”

Ik begrijp heel goed dat mensen er liever niet aan willen denken of dat het moeilijk te snappen is wat kiezen. Wellicht voelt het soms zelfs als oplichting. Het is ook een warboel, onoverzichtelijk en wat is in jouw eigen situatie nu het beste? Hieronder een aantal praktische tips:

Tip 1: zelf sparen is altijd de beste keuze, want een verzekeraar moet er ook aan verdienen.

Maar ja, dat moet je natuurlijk wel willen en kunnen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je zuurverdiende centen liever in iets anders steekt.

Tip 2: mocht je toch willen overgaan op een uitvaartverzekering dan is mijn advies: sluit een kapitaalverzekering af. Je kan hiermee sparen voor een vast afgesproken bedrag. Dat bedrag wordt dan uitgekeerd na overlijden en hiermee kunnen de nabestaanden de uitvaart bekostigen.

Het is en blijft een spaarvorm. Echter is de premie meestal wel betaalbaar en is het risico voor de verzekeraar. Blijft er geld over dan is dat alleen maar mooi meegenomen en dit zal dan altijd uitgekeerd worden. Overigens ben je bij een kapitaalverzekering geheel vrij in de keuze van de uitvaartondernemer!

Tip 3: goed lezen vooraf voorkomt een hoop ergernis nadien! Er bestaan namelijk ook dienstenpolissen (soms ook naturaverzekering of pakketpolis genoemd). Dit zijn van zo’n polissen waar je even goed over moet nadenken en de voorwaarden goed moet bestuderen alvorens deze af te sluiten. Bij zo’n polissen hebben nabestaanden in principe alleen de keuze uit de bij de uitvaartverzekering aangesloten uitvaartondernemers. Wil je liever door een andere partij de uitvaart laten verzorgen, dan is dat zeker mogelijk maar wordt er maar een bepaald bedrag voor uitgekeerd. Hiervan is het vaak niet mogelijk om de begrafenis of crematie geheel te betalen. De nabestaanden moeten over het algemeen alle diensten uit het pakket afnemen. Als je sommige diensten niet gebruikt dan wordt er voor die diensten geen geld uitgekeerd. In dergelijke polissen worden de meest gangbare zaken verzekerd en geregeld. Elke extra toevoeging aan de uitvaart levert dus ook extra kosten op. Zodoende bestaat het risico dat de nabestaande achteraf nog een (forse) factuur krijgen om te moeten betalen. Terwijl de verzekerde altijd gedacht had dat alles gedekt werd door deze uitvaartverzekering. Hierdoor zijn deze dienstenpolissen vaak minder transparant.

Tip 4: lees de oude polissen goed na! Vaak krijg ik een hele map met polissen aangereikt. Ik zoek vervolgens voor de nabestaanden uit wie de huidige verzekeraar is en wat er in de polis omschreven staat. Zo nu en dan zitten er heel oude polissen tussen. Hele mooie ouderwetse brieven met een verzekerd bedrag van bijvoorbeeld 100 gulden. "Och, dat papiertje zal wel niets meer waard zijn, kijk maar wat je ermee doet."

Dat papiertje is wel degelijk nog iets waard! Gewoon indienen, het zou jammer zijn om weg te gooien. Je gooit toch ook geen briefje van € 100,- in de papierversnipperaar? Alle beetjes helpen en het zou zonde zijn om de verzekeraar het bedrag te gunnen. Er is in het verleden premie over betaald dus je hebt recht op het uit te keren bedrag.

Tip 5: geen enkele verzekeraar kan je verplichten welke uitvaartondernemer je moet kiezen! Je bent dus vrij om die uitvaartondernemer te kiezen die jij wenst, maar lees wel goed de voorwaarden.

Mocht je vragen hebben over je polis? Mail ons gerust via: info@bobnoten.nl

Wij helpen je er graag mee. Ook kun je op onze site de verzekeringschecker raadplegen.

Bob

Klik om bestand te openen