Meld 24/7 overlijden
077 366 13 14
Menu
Met élke uitvaartverzekering is een passend afscheid mogelijk

Helaas weten veel mensen niet dat je met een uitvaartverzekering volledig vrij bent in de keuze voor een uitvaartbegeleider of -onderneming. “Als we dat geweten hadden, dan…”, klinkt vaak achteraf.

Keuzevrijheid is vaak onbekend

Op het moment dat een dierbare is overleden, komt er voor de nabestaanden ontzettend veel werk om te hoek kijken, naast het verdriet en de emoties. Het is dan erg fijn om een uitvaartbegeleider te hebben die je met raad en daad bijstaat en samen zorgt voor een passend afscheid. Iedereen is volledig vrij in de keuze voor een uitvaartonderneming of -begeleider ook als er een uitvaartverzekering loopt via bijvoorbeeld DELA, Monuta, Ardanta of welke maatschappij dan ook. U bepaalt hoe een uitvaart verloopt, niet zij!

Vaak zijn nabestaanden echter niet op de hoogte van de inhoud van de polis, vol emoties en overrompeld en kiest men (gemakshalve) voor de uitvaartzorg via de verzekeringsmaatschappij waar de polis is afgesloten. Vaak kiest men dan (onbewust) ook voor een “standaard invulling” van een uitvaart, terwijl er zo veel (meer) mogelijk is. Als men dan achteraf hoort dat men zelf een uitvaartonderneming had kunnen kiezen en de uitvaart volledig naar wens had kunnen vormgeven, zegt men vaak: “tja, als we dat vooraf hadden geweten, dan…”

En dat is zo ontzettend jammer. Immers afscheid nemen van een dierbare kan maar één keer en dan wil je dat alles goed en fijn geregeld is en de overledene nog eenmaal in het middelpunt staat. Want daar draait het om!

Tijden veranderen

Waar het vroeger vaak een traditionele uitvaart was in de kerk of crematorium met koffie en cake na afloop merk je tegenwoordig dat het afscheid nemen veel meer als het laatste moment wordt gezien waarop het leven wordt gevierd. Natuurlijk blijft het verdriet om het heengaan, maar er wordt vooral gekeken naar wie de persoon was en wat hij of zij heeft betekend. Met foto’s, muziek, anekdotes en uitgebreide catering na afloop wordt zo het laatste moment beleefd. Vaak ook minder massaal en in een intiemere setting. Dit heeft ook te maken met de coronatijd waarin een massaal afscheid gewoonweg niet mogelijk was en we gedwongen waren tot kleinere diensten. Die tendens van toen zet zich door. Nabestaanden vinden het soms ook fijner om alleen met directe familie en vrienden afscheid te nemen dan met heel het dorp.

Geen standaard uitvaarten

Er kan tegenwoordig ook veel meer dan toen we 20 jaar geleden begonnen. Nabestaanden mogen nu zelf mee verzorgen, zelf de rouwauto rijden en regelen ook veel meer zelf dan vroeger. Wij staan met raad en daad terzijde. Zo zorgen we er samen voor dat het een afscheid wordt waar nabestaanden met een goed gevoel op terugkijken en dat ook past bij de overledene. Niks is standaard en vaak is er veel meer mogelijk dan men in eerste instantie denkt. Dat is ook onze taak om daarvoor te zorgen en in te begeleiden.

Geregeld horen wij van nabestaanden dat ze het zo ontzettend fijn vonden om bij veel aspecten rondom het overlijden betrokken te worden en een actieve rol konden vervullen bij het hele afscheid. Zeker als men in het verleden andere ervaringen had met een uitvaart via een uitvaartverzekeraar. Vaak zijn dat toch de wat meer ‘standaard uitvaarten’ of men kreeg te horen dat iets niet mogelijk was. En dat is zo jammer…

Online uitvaartpolis checker

Er bestaan twee soorten verzekeringen: het dienstenpakket (ofwel: de naturaverzekering) en de kapitaalpolis.

Bij een dienstenpakket bent u verzekerd voor een vast pakket aan diensten. Bij een kapitaalpolis krijgt u het geldbedrag uitgekeerd dat op de polis vermeld is. Dat is dan vrij te besteden en niet gebonden aan een specifieke uitvaartondernemer. Veel mensen denken dat er extra kosten komen als de uitvaart door een andere onderneming geregeld gaat worden. Dat is niet het geval.

Benieuwd of u met uw verzekering bij ons terecht kunt? Check het met onze verzekeringschecker en als u nog vragen heeft over uw uitvaartverzekering dan helpen wij u graag vrijblijvend.

Klik om bestand te openen