Meld 24/7 overlijden
077 366 13 14
Menu
Inspiratiesessie school

Onlangs mocht ik een inspiratiesessie verzorgen op de middelbare school van onze dochter. Op een ouderavond werd ons gevraagd om je eigen talenten of kennis te delen met de leerlingen. Uiteraard schreef ik “uitvaart en alles wat erbij komt kijken” op het papiertje. Al snel kreeg ik een uitnodiging om een sessie te komen verzorgen op school. Kinderen mochten zich inschrijven en bij voldoende belangstelling zou ik naar school komen. Waar ik weinig inschrijvingen verwachtte, bleek het tegendeel waar. Maar liefst 20 kinderen hadden zich ingeschreven! Tijd dus om eens te gaan sparren met pubers over de dood en over de werkzaamheden van een uitvaartbedrijf.

Om maar met de deur in huis te vallen: het werd een heel bijzondere ochtend daar in Venray. De kinderen zaten zeer aandachtig te luisteren maar vooral ook naar elkaar te luisteren. Ze stelde veel vragen en deelde hun eigen ervaringen rondom het thema uitvaart. Een zeer inspirerende ochtend. Vooral ook voor mezelf.

De groep was nieuwsgierig naar ons vak. Vooral wat er allemaal speelt binnen een uitvaartonderneming. Hoe gaan we met emoties om? Wat voel ik zelf bij het regelen van een uitvaart? Natuurlijk was er ook veel ruimte voor uitleg over bijvoorbeeld een crematieoven of een opbaring. Kortom, meer dan de moeite waard en zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Later die middag was ik uitgenodigd om bij een overleg aanwezig te zijn over de Agora onderwijsvorm die onze dochter volgt. Bij dit overleg waren een aantal mensen bij elkaar die werkzaam zijn op andere Agora scholen uit het hele land. De sessie van ’s ochtends kwam ook kort ter sprake en een van de aanwezigen stelde mij de volgende vraag: “wat wilde je eigenlijk bereiken met een inspiratiesessie over de dood?” Mijn doel is al jaren om de uitvaart minder eng en afstandelijk te maken. Het is wellicht niet het leukste onderwerp maar wel een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen. Na een korte uitleg aan de beste man kreeg ik een heel oprecht vriendelijke glimlach. “Dat doe jij goed, heel bijzonder”, was zijn antwoord met direct de vraag of ik ook op hun school een sessie wilde verzorgen. Uiteraard doe ik dat graag!

Kinderen (van alle leeftijden) hebben vragen over uitvaarten. Over afscheid en ook over de dood. Door ze te betrekken bij een uitvaart neem je al veel vragen weg. Loop er dus niet voor weg en probeer antwoord te geven. Ook al is het onderwerp niet altijd even makkelijk, het is wel belangrijk.

En het moge duidelijk zijn, wij helpen hier graag bij. Dus als u op de school van uw zoon of dochter ook zo’n gesprek wenst dan kom ik graag met die school in contact.

Bob

Klik om bestand te openen