Meld 24/7 overlijden
077 366 13 14
Menu
Bijzondere uitvaarten op bijzondere locaties

Vroeger vond een uitvaart meestal plaats in de lokale kerk en werd men begraven op het kerkhof aldaar waarna het zwartgeklede gezelschap de lokale horeca opzocht voor een uitgebreide koffietafel of afsloot met koffie en cake in een crematorium. Die tijd lijkt al eeuwen geleden, maar eigenlijk is het pas de laatste 10 jaar dat er meer kleur, variatie en persoonlijkheid in een afscheid wordt gegoten.

We “vieren” nu veel meer het leven van de overledene en laten ons meestal leiden door ons gevoel en wie de persoon in kwestie was dan door meneer pastoor en zijn geloof en rituelen.

Met foto’s en muziek, kleurrijke bloemenpracht en catering naar wens wordt stilgestaan bij het leven dat is geweest. Nog één keer samenzijn en het glas heffen op de warmte, gezelligheid en de vele herinneringen die de persoon achterlaat. En dat kan overal plaatsvinden: in de eigen tuin, op een natuurbegraafplaats, op het voetbalveld, in een theaterzaal of het stamcafé. Je kunt het tegenwoordig haast zo gek niet bedenken of het is mogelijk. En dat is goed!

Een ontwikkeling waarin wij graag meedenken over de mogelijkheden afgestemd op het leven en de wensen van de hoofdrolspeler in kwestie. Hem of haar nog één laatste podium geven en het leven in de spotlight zetten. Uiteraard met een lach en een traan, net zoals in het “gewone” leven. Ongeacht de invulling en keuzes wordt zo élke uitvaart persoonlijk en bijzonder. Ondanks al het verdriet biedt zo’n afscheid niet alleen een enorme steun voor directe nabestaanden maar óók voor de mensen die iets verder weg van de overledene staan. Iedereen vindt in zo’n afscheidsdienst zijn eigen momentum om weer verder te kunnen met zijn eigen leven.

Ik heb in al die jaren al vele bijzondere uitvaarten mogen begeleiden of beter gezegd: eigenlijk is élke uitvaart bijzonder. Maar op sommige momenten is het nét even anders dan anders. Dat kan door de bijzondere locatie zijn, door de mooie woorden die door een van de sprekers gesproken zijn, door de bloemenpracht of mooi versierde kist, door een combinatie van gekozen foto’s en (live) muziek, door de massaliteit of juist door het intieme karakter van een dienst of door de vele manieren van vervoer.

Het is en blijft nog telkens heel bijzonder om dit samen met de nabestaanden vorm te mogen geven. Maar dat ik dat al ruim 20 jaar dag-in-dag-uit mag doen met een team van betrokken medewerkers, is nog wel het meest bijzondere.

Kijk op onze inspiratiepagina voor enkele bijzondere uitvaartmomenten.

En vergeet niet: vier het leven!

Bob

Klik om bestand te openen