Uit de pers: ‘Gemeentehuis wordt ontmoetingscentrum’

Waar in het verleden de gemeenteraad van de gemeente Grubbenvorst knopen doorhakte, inwoners een geboorte aangaven en vergunningen werden verleend, worden over een half jaar afscheidsdiensten gehouden, net als themamiddagen en lezingen. Het voormalige gemeentehuis wordt momenteel flink onder handen genomen. In het voorste monumentale deel komen huurappartementen voor bijvoorbeeld expats. Het achterste deel, aangebouwd in de jaren 80, wordt een ontmoetingscentrum met de naam Saldersbron.

 “Momenteel is ons uitvaartcentrum in Grubbenvorst nog gevestigd in Baersdonck”, vertelt uitvaartondernemer Bob Noten. “Dat deel huren we en we weten dat we daar naar verloop van tijd weg moeten. We waren dus al langer op zoek naar een andere locatie, hebben er nog zelfs over gedacht De Baersdonck te kopen met een aantal andere ondernemers. Uiteindelijk heeft Dichterbij de ruimte zelf verder in gebruik genomen. Ook had ik interesse in het gemeentehuis, maar in mijn eentje was dat niet te doen en ik had toen ook geen concreet plan.” Deze optie was dus eigenlijk al van tafel, totdat ondernemer Theo Clevers hem twee jaar geleden benaderde met de vraag of Bob interesse had het pand samen met hem te kopen.

Het gemeentehuis van Grubbenvorst, dat er sinds 1938 staat, was sinds 2001 niet meer in gebruik als raadshuis. Het deed tot najaar 2016 dienst als dependance voor het gemeentehuis in Horst, toen dat werd verbouwd. In 2017 besloot gemeente Horst aan de Maas het pand te koop aan te bieden. Geïnteresseerden kregen de mogelijkheid hun plannen in te dienen. Uit de vijf ingediende plannen koos het College van B&W uiteindelijk voor het plan van Noten en Clevers om aan de voorkant van het pand appartementen te realiseren voor de tijdelijke verhuur en de achterzijde te gebruiken als uitvaartcentrum. Geen alledaagse combinatie. “In het begin kregen we ook wel vaker de opmerkingen: ‘wat moet een ijsverkoper met een begrafenisondernemer?’”, beaamt Noten lachend, die toegeeft dat hij ook wel even perplex stond toen wethouder Bob Vostermans hem belde met het nieuws dat hun plan was uitgekozen. Het worden echter twee aparte ondernemingen, benadrukt hij. Met elk een eigen voordeur en een eigen huisnummer. “Het gebouw is in tweeën gesplitst. Het was de droom van Theo om aan het plein iets te doen, dus daarom gaat hij het voorste deel ontwikkelen en neem ik de aanbouw in gebruik.”

Doordat de vergunningsprocedure iets meer tijd in beslag heeft genomen dan vooraf werd verwacht, is Noten pas enkele maanden geleden kunnen starten met de verbouwing. Zijn motto is thuis voelen en verbinden. Het gebouw moet een ontmoetingscentrum worden, waar meer dan alleen uitvaartdiensten gehouden kunnen worden. “Daarom vind ik het zo belangrijk om in het centrum van een dorp te zitten. De Baersdonck ligt ook centraal. Een nabestaande maakte een keer de opmerking: ‘ik vind het zo fijn dat mam nog onder de mensen is.’

Het oude gemeentehuis telt drie verdiepingen. “In de benedenruimte komen straks vier rouwkamers, die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Daarnaast komen er een verzorgingsruimte en een gemeenschappelijke ruimte voor kleinere uitvaarten. Op de begane grond komen onder andere de kantoren voor het personeel, een spreekkamer, een toonzaal en een stilteruime. Ook komt er een vergaderruimte, die tevens gebruikt kan worden door andere organisaties, zoals verenigingen uit het dorp.” In de voormalige raadszaal op de eerste verdieping is plek voor grotere uitvaartdiensten. “Daarnaast wil ik de mogelijkheid bieden om lezingen en themamiddagen te organiseren. Daar willen we binnenkort al mee beginnen. Ja hoor, gewoon tijdens de verbouwing. Het voordeel is dat de bovenste verdieping een kwestie is van opnieuw inrichten. Beneden is meer werk.”

De naam Saldersbron is ontstaan uit een brainstormavond met een aantal dorpsgenoten. “Onder de Kerkstraat loopt de Salderbeek, die bij de kerk weer aan de oppervlakte komt, uiteindelijk mondt deze bij Lottum uit in de Maas. Daarnaast staat bron synoniem voor leven. We vonden dit dus een passende naam.” Noten verwacht in maart volgend jaar het nieuwe centrum te kunnen betrekken, maar heeft geen haast. “Wat ik hoop is dat het uiteindelijk een plek wordt waar mensen zich op hun gemak voelen en hun verhaal kwijt kunnen, zowel bij leven als afscheid.”

 

bron: dit artikel heeft in het Uitvaart Magazine gestaan als bijlage bij HALLO Horst aan de Maas d.d. 30-10-2019

Uit de pers: ‘Gemeentehuis wordt ontmoetingscentrum’
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Ook interessant:

Zolder opruimen

“Kom, we gaan de zolder eens opruimen.” Thuis werken, thuis studie, thuis zijn, binnenblijven…Hoe krijg je de tijd om? Velen van ons gaan de zolder