Nieuwe herdenkingen in Horst aan de Maas moeten nare smaak van kil afscheid wegspoelen

Plechtigheden ten tijde van het coronavirus zijn sterk versoberd en verlopen volgens strikte richtlijnen. Zoals op de foto te zien in de Bossche Sint-Janskathedraal. Afbeelding: ANP

In Horst en Grubbenvorst wordt gewerkt aan een herdenkingsdienst en een afscheidsconcert voor mensen die in coronatijd zijn overleden. De initiatiefnemers willen nabestaanden zo alsnog de mooie herdenking bieden die vanwege de strenge maatregelen amper mogelijk was.

De directe familie kan in coronatijd nog wel bij een uitvaart of crematie aanwezig zijn. Maar het komt voor dat andere familieleden, goede vrienden en andere bekenden helemaal niet naar een dienst toe mogen komen. Jan Nabben van evenementenhal de Mèrthal in Horst noemt het ‘verschrikkelijk’. „Want die mensen horen er ook gewoon bij.”

Reacties

Mede daardoor ontstond bij bestuurslid Jac Coumans van De Mèrthal het idee om, zodra het mag, alsnog een grote herdenkingsdienst te houden. Volgens Nabben zijn al contacten gelegd met de gemeente Horst aan de Maas en de deken. Uitvaartondernemers in de gemeente peilen momenteel bij nabestaanden of ze op een dergelijke dienst in De Mèrthal zitten te wachten. Nabben stelt dat de eerste reacties positief zijn en dat velen van de mogelijkheid gebruik willen maken.

Bedoeling is op een zo waardige, aansprekende en zo persoonlijk mogelijke wijze aandacht te schenken aan de overledenen, op een manier die zij verdienen en buiten coronatijd ook gehad zouden hebben. Volgens Nabben moet de manier waarop dit gaat gebeuren nog verder uitgewerkt worden. De Mèrthal heeft een capaciteit van 700 à 800 personen. Mocht blijken dat de interesse dusdanig groot is, kan besloten worden meerdere diensten te houden. Nabestaanden hoeven niet te betalen als ze aan de dienst mee willen doen, zo verzekert Nabben. Hij hoopt dat de diensten nog dit jaar plaatsvinden. Nabestaanden kunnen na de dienst desgewenst zelf nog in kleine kring een samenkomst organiseren op een andere locatie.

Concert

In Grubbenvorst werken Harmonie Sint-Joseph, de dorpsraad, stichting Gewoën Grubbevors en uitvaartondernemer Bob Noten momenteel aan de organisatie van een herdenkingsconcert. Volgens John Jenniskens van de stichting peilt de uitvaartondernemer momenteel bij nabestaanden hoe zij tegenover dit initiatief staan. De partijen hopen het concert in september te houden op het Pastoor Vullinghsplein. Vanaf oktober is multifunctionele accommodatie ’t Haeren de beoogde locatie.

Volgens Jenniskens zal de focus liggen op het concert, waarna een toast uitgebracht zal worden op de toekomst. Want het initiatief in Grubbenvorst moet geen sombere gebeurtenis worden, maar meer de start van een nieuw begin.

bron: 06-05-2020 Dagblad De Limburger door Daan de Hulster

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Ook interessant:

Zolder opruimen

“Kom, we gaan de zolder eens opruimen.” Thuis werken, thuis studie, thuis zijn, binnenblijven…Hoe krijg je de tijd om? Velen van ons gaan de zolder