Lisa, Pierre, Joke, Sjoerd en Servaas leven voort in uitvaartcentrum Grubbenvorst

Bij leven waren ze ‘verbinders’ in Grubbenvorst en Lottum. Ze voelden feilloos aan waar anderen blij van werden. Nu hebben de overleden Lisa, Pierre, Joke, Sjoerd en Servaas een prominente plek in het nieuwe uitvaartcentrum in Grubbenvorst.

Pierre Paulus was zijn buurman. Stoer en sympathiek. Een motorrijder en bluesgitarist, die muzikaal talent uit het dorp met elkaar muziek liet maken. En ontzettend bescheiden. „Hij heeft geen idee wat hij voor het dorp heeft betekend”, zegt Bob Noten (45), eigenaar van het uitvaartcentrum Saldersbron dat sinds kort is gevestigd in het oude gemeentehuis in Grubbenvorst.

Pierre overleed op 25 juli 2011. Nu hangt zijn portret op de eerste etage en is de kleine herdenkingskamer naar hem vernoemd. Naast Pierre, hebben ook Lisa Hendrix, Joke Stappers, Servaas Huys en Sjoerd Rutten een plaquette in het uitvaartcentrum gekregen. En dragen de kamers ook hun naam.

Positief

„Het zijn inspirerende mensen uit Grubbenvorst en Lottum die we niet willen vergeten”, zegt Bob Noten. Ze hebben mensen bij elkaar gebracht, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn geweest. Ik hoop dat hun positieve energie hier voelbaar is. Dat hun naam voor altijd wordt genoemd.”

Zoals Joke bijvoorbeeld, die in 2018 omkwam na een ongeval. Ze was heel actief bij de Aspergefeesten. Of Servaas, ooit lid van de Tweede Kamer, die het lukte het om mensen die lijnrecht tegenover elkaar stonden, toch naar elkaar te laten luisteren. En Lisa, die in 2012 stierf na een ongeluk, wist door haar enthousiasme iedereen mee te krijgen. En tot slot Sjoerd. Hij stierf in 2007, toen hij in Lottum op de Paardenmarkt na een ruzie werd doodgeslagen. „Zijn dood heeft indruk gemaakt binnen de gemeenschap en er tegelijkertijd voor gezorgd dat mensen zich gingen verzetten tegen zinloos geweld.”

De plaquettes zijn gemaakt door Lisa’s moeder, Ans Steegh. Het idee komt van Bob Noten zelf, die met zijn uitvaartcentrum meer wil doen dat alleen met de dood bezig zijn. Hij wil ook inspireren, troost bieden en mensen – en dus verhalen- bij elkaar brengen, zegt hij. In de oude raadszaal – nu zaal Lisa- worden bijvoorbeeld theatervoorstellingen en lezingen gegeven. In de ruimte ernaast, de Sjoerd Ruttenkamer, is een vergaderplek voor wie dat wil en in de kelder is een bibliotheek ingericht. „In het gemeentehuis komen mensen van oudsher samen en ik hoop dat dat weer gaat gebeuren. En ja, dan zien ze de portretten hangen en dat kan best stevig binnenkomen. Dan krijgt de dood een gezicht. En dat mag ook. Het relativeert misschien, brengt gesprekken op gang en het maakt de pijn voor nabestaanden misschien wat lichter als ze zien dat ze niet de enigen zijn.”

bron: 29-06-2020 Dagblad De Limburger door Judith Janssen. Foto: Lé Giesen

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Ook interessant:

Zolder opruimen

“Kom, we gaan de zolder eens opruimen.” Thuis werken, thuis studie, thuis zijn, binnenblijven…Hoe krijg je de tijd om? Velen van ons gaan de zolder