Je bekijkt nu De muzikale-koffietafel-uitvaart

De muzikale-koffietafel-uitvaart

De uitvaartbranche leeft als nooit tevoren. Althans als we de onderzoeken van Monuta en campagnes van DELA en SIRE mogen geloven. Ze zijn allemaal bezig met het bespreekbaar maken van het afscheid. En dat is een goede zaak, want uit een van die onderzoeken blijkt namelijk dat vier op de tien mensen de dood geen prettig onderwerp vindt om over te praten, terwijl bijna 50% juist niet wil dat dierbaren met vragen achterblijven. Tja, dat is een beetje krom. Erover praten is dus beter dan eroverheen praten zoals ook SIRE ons vertelt.

Dela wil het afscheid bespreekbaar maken door je na te laten denken welke zeven liedjes jouw leven symboliseren. Muziek maakt immers van mooie momenten levendige herinneringen.

Monuta heeft op haar beurt onderzocht wat de wensen zijn omtrent ons afscheid. Ruim tweederde kiest voor een klein en intiem afscheid. Geen groots “afscheidsfeest met Italiaanse buffetten en live band”, maar een meer traditionele afscheidsdienst met muziek en koffie en cake na afloop. De Limburgers vervangen die cake waarschijnlijk voor vlaai en de Brabanders voor worstenbroodjes.

En weet je, alle onderzoeken ten spijt: het maakt niet uit hoe je je afscheid wilt; alles is prima. Wat je wensen ook zijn, het kan tegenwoordig haast allemaal en het moet in elk geval passen bij de hoofdpersoon in kwestie. Maar wat ook waar is: zorg dat je nabestaanden weten wat bijvoorbeeld je muzikale wensen zijn. Dan kan tegenwoordig al eenvoudig via een spotify lijstje met jouw favoriete nummers of schrijf ergens je wensen op. Bijvoorbeeld in het “Mijn persoonlijke wensenboekje” dat je gratis en vrijblijvend in Saldersbron kunt ophalen of aanvragen via onze website.

Wat wij echter steeds vaker mogen begeleiden is een intiem afscheid in Saldersbron met alleen directe familie en goede vrienden die onder het genot van een hapje en een drankje, omringd door de favoriete muziek en foto’s op het grote scherm, afscheid nemen van de overledene. De overledene ligt in een mooi versierde kist met bloemen te midden van zijn of haar dierbaren. Er wordt gepraat, gehuild maar zeker ook gelachen en herinneringen opgehaald aan hem of haar. De combinatie van een dienst met gelijktijdig de “koffietafel” wordt door de nabestaande en gasten als zeer waardevol en passend ervaren. Men hoeft immers niet met het hele gezelschap naar een andere locatie voor de koffietafel. In Saldersbron is daar alle ruimte voor. Die “koffietafel” bestaat dan vaak uit koffie met vlaai, soep met broodjes en een borrel als ‘slottoast’. Met catering naar wens en veel ruimte voor eigen inbreng omtrent muziek en foto’s maken we er samen een: muzikale-koffietafel-uitvaart van.

Want wat door corona noodgedwongen een klein en intiem afscheid werd, wordt nu haast de standaard. En uit de reacties van de nabestaanden ervaren zij zo’n dienst als zeer waardevol en passend. Maar heeft u andere wensen dan is dat uiteraard geen enkel probleem, zolang ‘we’ maar weten wat de wensen zijn…dus praat er (tijdig) over met uw geliefden.

En wist u trouwens dat u helemaal vrij bent in de keuze van een uitvaartverzorger en locatie ongeacht welke uitvaartverzekering u heeft en wat die verzekeraars u soms ook proberen wijs te maken. U kiest!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. C. Bos

  Dat laatste weten heel veel mensen niet. Jij KIEST!!

  Zo mooi wat er allemaal kan en mag bij Bob Noten. Laatst mijn schoonvader van 98 gestorven en net zoals bij schoonmoeder (ook Bob Noten) hebben de zonen de kist op de schouder gedragen. Kippevel….

  Toen het afscheid boekje uit kwam heb ik er gelijk een paar gevraagd. Raar maar niemand wilde er 1 hebben. Ik heb al gelijk wat ingevuld voor mezelf. Ondertussen heb ik al veel doorgekrast want je mag steeds meer!! Prachtig vind ik dat.

 2. Sylvia Driessen-Verstappen

  Wij kijken terug op een bijzonder mooie, warme, muzikale koffietafel uitvaart van mijn moeder tijdens de corona periode bij jullie. Samen met alleen familie rondom mam, foto’s van haar leven op de achtergrond en haar Schlager muziek. Ouderwetse koffietafel en uiteraard koffie met vlaai als afsluiter. Precies zoals ons mam het gewild zou hebben.
  Carin en Theo die dit alles zo geweldig hebben begeleid. Onze dank is groot.

Geef een antwoord