Coronavirus: wat te doen na overlijden?

Het is nog onbekend wanneer zijn zus begraven kan worden. Er zouden geen duidelijke regels zijn voor het begraven van slachtoffers van het coronavirus die niet in een ziekenhuis zijn gestorven. „Ik kan hierdoor mijn lieve zus niet het nodige respect geven dat ze eigenlijk verdient”, besluit Luca.

Met deze boodschap eindigt een bericht in de Telegraaf over het coronavirus. Het is natuurlijk erg opvallend dat de zorg voor een persoon na overlijden niet meegewogen is in de al bestaande protocollen. Want hoe om te gaan met iemand die aan het coronavirus is overleden? In hoeverre mogen de nabestaanden betrokken worden bij het regelen van zo’n uitvaart? Mogen zij bijvoorbeeld nog steeds meehelpen met verzorgen en opbaren? En wat moeten wij als zorgteam en uitvaartleiders eigenlijk doen in zo’n situatie?

Veel vragen, maar nog geen antwoorden of protocollen hierover.

 

Daarom ben ik hard bezig om te onderzoeken welk protocol we moeten volgen als er een melding overlijden is van een corona patiënt. Vandaar dat ik vier weken geleden ben uitgenodigd op de IC van het Laurentiusziekenhuis in Roermond om te bekijken hoe een patiënt opgevangen wordt na een coronabesmetting. Men laat daar gelukkig niets aan het toeval over. Na een leerzame rondleiding en interessant gesprek met de IC-manager ben ik na een vriendelijke handdruk (dat mocht toen nog…) huiswaarts gekeerd. Onderweg in de auto waren er nog veel onbeantwoorde vragen in mijn hoofd hoe in zo’n situatie – voor iedereen veilig – te handelen. Samen met het Laurentiusziekenhuis in Roermond én de GGD Zuid-Nederland proberen we vat te krijgen op protocollen en veiligheid voor de uitvaartwereld.

En ondanks dat iedereen zijn best doet om antwoorden te vinden, blijft ons de vraag bekruipen: wat te doen na het overlijden van een coronapatiënt?

 

Hoewel er inmiddels uitvaartondernemers zijn die het nieuws halen door melding te maken van een handelingswijze na overlijden, is er nog geen eenduidig protocol. Persoonlijk volg ik nauwgezet de instructies van het RIVM. Je kunt immers niet zomaar iets gaan doen op eigen initiatief en maar hopen dat je het goed doet. Het virus blijft na overlijden nog minstens 24-uur actief en kan onder andere door (traan)vocht overgedragen worden! Een goede bescherming van medewerkers tijdens de verzorging is dus cruciaal.

 

En zo zijn er intern al allerlei maatregelen getroffen om zo zorgvuldig mogelijk te handelen en besmetting te voorkomen. Al met al worden we steeds wijzer mede dankzij de prettige inzet van de mensen om me heen die erg dicht bij de regelgeving betrokken zijn.

 

Al blijft mijn persoonlijke mening: de hysterie lijkt groter dan het virus zelf. Laten we vooral rustig, realistisch, verstandig en betrokken blijven. Jaarlijks sterven er (uiteindelijk) ook vele mensen aan de griep.

 

De medische zorg heeft nog geen antwoord op het coronavirus wat het een angstiger geheel maakt. Ik heb echter 100% vertrouwen in de mensen die ervoor zullen zorgen dat er een vaccin komt. Dat zijn de mensen met de wijsheid en laat hun werk een zege blijken voor alle mensen op onze mooie aarde. En dan wassen wij ons ondertussen nog maar een keer goed de handen…

 

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag.

 

Bob

Corona virus
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest