“Time to say goodbye”

“Heeft mam een voorkeur voor muziek?” was mijn vraag tijdens het regelen van de uitvaart. “De radio werd meestal uitgezet door mam zodra ze binnenkwam,” kreeg ik als antwoord met een enigszins schuldig voelende blik in de ogen.

Vaak heeft iemand zijn favoriete soort muziek, of een paar liedjes die haar of hem erg aanspraken. Soms moeten nabestaanden diep zoeken in hun collectief geheugen om tot één liedje te komen. De muziekkeuze is enorm. Er is zoveel muziek gemaakt dat ik mij afvraag hoe muzikanten nog tot nieuwe liedjes kunnen komen. Het is écht een kunstvorm mijns inziens. Daarom komen we er altijd wel uit en is er tijdens de afscheidsdienst mooie gepaste muziek. Maar wat is gepaste muziek? Wanneer is een liedje gepast? Muziek die “typisch” hoort bij een uitvaart of juist muziek die bij de overledene past? Persoonlijk kies ik voor de laatste optie. Muziek moet passen bij het verhaal van de overledene. Dat geeft vaak een heel mooie versterking bij het verhaal dat wordt verteld en de eventuele foto’s die getoond worden. Het maakt ook helemáál niets uit welke muziek er gespeeld wordt. Mensen zijn geneigd om rustige en gedragen muziek af te spelen maar dat hoeft natuurlijk niet.

Om maar eens een voorbeeld te geven: bij een lieve dame van 95 jaar werd als eerste muziekstuk de begintune van The A-Team gespeeld. De kleinkinderen droegen oma de aula in onder het bekende deuntje van de tv-serie uit de jaren ’80. Waarom? Alle kleinkinderen hadden heel warme herinneringen aan de chips en cola die ze kregen als ze logeerden bij oma terwijl ze samen naar The A-Team keken. Ook in de latere jaren gingen ze dikwijls naar oma om de zoveelste herhaling samen te kijken. Uiteraard onder het genot van chips en cola.

 

Zelf heb ik een hele lijst met muziek. Ik ben namelijk een enorme muziekliefhebber. Ook nog eens een heel gevarieerde muzieksmaak. Voor mij, na mijn overlijden, geen verhalen maar muziek. Af en toe kijk ik het lijstje na en dan heb ik regelmatig het verbaasde idee: ”hoe heb ik dat liedje er nu in kunnen zetten?” Met andere woorden, smaak is een combinatie van tijdsgeest en gevoel. Wat mij betreft kunnen nabestaanden ook vanuit die gedachte hun muziekkeuze samenstellen. Tijdsgeest en gevoel. Zeker als de dierbaar overledene geen voorkeur voor muziek had. Bedenk wat je zelf zou willen horen tijdens het afscheid, wat zou jou passen? Houd er rekening mee dat een lied indruk maakt en dat het gevoel van afscheid terugkomt wanneer het liedje zomaar op de radio gedraaid wordt. Al hoeft dat geen reden te zijn om een keuze te laten varen. Het kan ook een heel mooi gevoel zijn.

 

Welk liedje horen we vaak?  “Time to say goodbye” van Andrea Bocelli. Een prachtig en zeer passend lied voor een afscheidsdienst. En volledig terecht. Het past, het klopt en het raakt.

Passend dus.

 

Bob

 

 

“Time to say goodbye”
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Ook interessant:

Zolder opruimen

“Kom, we gaan de zolder eens opruimen.” Thuis werken, thuis studie, thuis zijn, binnenblijven…Hoe krijg je de tijd om? Velen van ons gaan de zolder