Hoeveel dagen hebben we eigenlijk tot de uitvaart?

Vrijwel elke keer als we een uitvaart mogen gaan regelen, komt bovenstaande vraag ter sprake. Gelukkig is deze vraag makkelijk te beantwoorden.

We hebben samen 6 werkdagen tijd om de uitvaart gestalte te geven. Is dat niet te kort? Onze ervaring is zelfs dat zes werkdagen net te lang is. Hoe vreemd het ook klinkt maar op een gegeven moment ben je klaar voor de dag van de uitvaart. Hoe moeilijk dat moment ook zal zijn. Meestal gaan we naar de vijfde dag toewerken. “Neem de tijd”, is ons motto. Stap voor stap organiseren en niet alles in één keer willen doen.

De regie ligt uiteraard in handen van de nabestaanden. Zij bepalen de uitvaart en in welk tempo de zaken georganiseerd worden. Het is (naar mijn idee) prettig om de dag vóór de uitvaart niet teveel dingen aan je hoofd te hebben. Je gedachten gaan uit naar je dierbare. Je gedachten zijn bij het naderend fysieke afscheid. Probeer ruimte te creëren in je hoofd om de organisatie los te laten rondom de uitvaart. Op die manier kun je bewuster de uitvaart ervaren.

Er zit een beschermingsmechanisme in de mens ingebouwd. Je geest schakelt voor een deel uit waardoor een roesbeleving kan ontstaan. De kunst is om deze roesbeleving toch bewust door te komen.

Immers, een mooi afscheid kan je helpen in je rouwverwerking. Het mag een steun zijn in de tijd die komen gaat. Het gemis kan draaglijker zijn door terug te kijken op een mooi afscheid.

Zeker in deze vakantietijd is het goed om zes dagen te hebben. Soms moeten mensen nog terugkomen van hun vakantieadres. Dat geeft ruimte om die terugreis iets rustiger aan te doen.

Al is ook dat niet gemakkelijk natuurlijk. Je wilt naar je familie, vrienden en bekenden om samen het gemis te delen. Toch wil ik graag iedereen adviseren om tijd te pakken om terug te komen. Ga niet extra hard rijden of “snel snel” inpakken. Dat kan alleen maar meer problemen opleveren.

 

Lieve mensen, ik hoop van harte dat we allemaal gezond blijven en dat de zomer geen verdriet met zich mee gaat brengen.

Geniet van elkaar, geniet van de (vakantie)tijd maar bovenal geniet van de kleine dingen in het leven.

 

Bob

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Ook interessant:

Zolder opruimen

“Kom, we gaan de zolder eens opruimen.” Thuis werken, thuis studie, thuis zijn, binnenblijven…Hoe krijg je de tijd om? Velen van ons gaan de zolder